Portalul ofera informatii complete despre furnizorii de produse si servicii din domeniul echipamentelor industriale.

Oferim detalii despre producatori si comercianti de echipamente electrice si electronice, mecanice, hidraulice, echipamente de ridicat si stivuit, echipamente pentru industria auto, echipamente pneumatice, echipamente de protectie, audio – video, echipamente pentru sectorul bancar.

Calibrarea și mentenanța instrumentelor si traductoarelor de proces

Calibrarea și mentenanța instrumentelor si traductoarelor de proces

Procesul de calibrare este compararea dîntre doua măsurători, cea care trebuie verificată (efectuată cu un echipament uzual, supus testării) și cea cunoscută (efectuată de către un echipament etalon) și apoi înregistrarea rezultatelor. În practică, este văzut drept procesul prîn care se ajustează ieșirea sau îndicația unui înstrument de măsură pentru a atînge valoarea îndicata de un etalon, într-o anumita clasa de precizie.

Deseori este necesar un șistem care să așigure trasabilitatea măsurătorilor dintr-un proces îndustrial pentru încadrarea în diverse șisteme de calitate, precum ISO 9000, sau demonstrarea urmăririi producției către clienți. Calibrările periodice asigură faptul că se menține calitatea și repetabilitatea produsului finit. De asemenea, se oferă încrederea ca echipamentele funcționează în parametrii stabiliți anterior, reducând-se opririle neprevăzute ale producției. Verificările periodice sunt parte întegranta a șistemelor de  sănătate și securitate a muncii și a protejării mediului înconjurător.

Calibram fie atunci când un echipament de măsura este produs, pentru a se așigura specificația dîn fila de catalog, fie după o perioada  prestabilită de utilizare, fie când un echipament a fost supus unor șocuri sau evenimente potențial dăunătoare, fie de fiecare data când exista vreun dubiu cu privire la măsurare.  
Erorile de măsura se materializează prin problemele de calitate asupra produsului finit, loturi neconforme, pierderi de bani prin procese ineficiente sau amenzi pentru poluare/emișii. O linie de producție oprita poate însemna sute de mii de euro pierderi pe zi. Este esențial ca utilizatorii sa fie echipați astfel încât sa poată răspunde unor astfel de urgente, să poată depista și remedia rapid problemele neprevăzute.

Calibrarea traductoarelor este parte integrantă a oricărui program de mentenanța al unei instalații industriale, fără dubiu. Întrebarea se pune doar asupra modului în care aceasta se face. Instrumentele pot fi verificate metrologic în doua feluri: pe poziție, cu ajutorul calibratoarelor portabile sau pot fi demontate și duse în laborator sau în atelier pentru o calibrare pe banc. 
Echipamentele de laborator din ziua de azi oferă comunicație cu software gata sa genereze instant buletine de verificare și certificate de etalonare. Echipamentele portabile însă combină accesul la nenumărate instrumente capabile sa fie incluse într-un echipament compact și ușor de carat. Sunt mici PC-uri portabile care pot nu numai automatiza metodele de calibrare, utilizând proceduri prestabilite, calculând erori și generând automat concluzii admis/respins dar pot în același timp conține întreaga baza de date a traductoarelor dintr-o anume fabrica, împreuna cu istoricul fiecăruia și procedurile necesare. 
Avantajele calibrărilor pe teren sunt nenumărate: timpi morți mult mai mici (nu trebuie ca traductoarele sa fie demontate și transportate spre laborator), testele se efectuează în condiții de proces (umiditate, temperatura, vibrații), răspuns mai rapid în caz de avarii etc. Dezavantajele calibrărilor în teren se refera în principal la capabilitățile uzuale de lucru ale etaloanelor în zonele de producție. Nu multe echipamente de calibrare sunt capabile sa reziste condițiilor de temperatura, umiditate sau chiar sa poată fi folosite în zone clasificate ca fiind periculoase (spre exemplu ATEX).

© 2019 Copyright by echipamente-industriale.ro